Kontrowersje wokół kebaba – czy zostanie w Europie?

Parlament Europejski zadecydował na temat stosowania fosforanów w mięsie kababów. Czy ulubiona kuchnia wronczan zostanie na naszym rynku? Znamy szczegóły!

Oferty Pracy Wronki

Smakosze tureckiej kuchni powinni być zadowoleni – pomysł zabronienia stosowania fosforanów w mięsie upadł jedynie trzema głosami. Jest to w szczególności zasługa europosłów Europejskiej Partii Ludowej, która ma w parlamencie większość i od samego początku napisała na Twitterze: „Ręce precz od kebabów”.

Jak informuje Radio ZET:

Za wprowadzeniem zakazu zagłosowało 373 eurodeputowanych, a 272 było przeciw (30 wstrzymało się od głosu). Aby przepis wszedł w życie potrzebnych było jednak 376 głosów „za”.

O pomyśle zakazu dodawania fosforanów do mięsa kebabów światowe media informowały na początku grudnia.

Wyobrażacie sobie brak kebaba w mieście? Czy można by było go jakoś zastąpić? Piszcie w komentarzach!

 

na podstawie: Radiozet.pl
fot.: pixabay

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *