Czego z czym nie łączyć w posiłkach, by było zdrowo

Każdy słyszał, że istnieją połączenia produktów, których nigdy nie należy stosować lecz dokładnie nie wie o co chodzi. Oto kilka przykładów

Pomidor-i-ogorek

Oferty Pracy Wronki

Mówi się, że jeden składnik sałatki może niszczyć witaminy innego składnika, co czyni naszą potrawę mniej wartościową dla naszego organizmu lub może przyczyniać się rozwojowi niechcianych chorób. W poniższym artykule przedstawię zakazane połączenia

Po pierwsze!

Nigdy nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem, zawarty w zielonym ogórku enzym utlenia witaminę C, w którą bogaty jest pomidor. Taki sam efekt mamy, gdy połączymy ogórka z papryką, cebulą, cykorią, sałatą lub natką pietruszki.

Po drugie!

Nie wolno łączyć pomidora z twarogiem. Zawiera on silnie działające kwasy, które wchodzą z zawartymi w białym serze jonami wapnia w reakcję. Efektem takiego połączenia są nierozpuszczalne kryształki, mogą one odkładać się w stawach, czego skutkiem jest ból podczas poruszania się.

Po trzecie!

Wielu z was pewnie słyszało, że nie wolno łączyć liściastej herbaty z cytryną. Jest to prawda, ponieważ liście herbaty zawierają jony glinu, które łącząc się z sokiem cytrynowym wytwarzają związek zwany cytrynianem glinu. Odkłada się on w mózgu i może zwiększyć ryzyko zachorowania na Alzhaimera.

Po czwarte!

Nie należy łączyć herbaty z ciastem drożdżowym, ponieważ ogranicza ona wchłanianie witaminy B1, która zawiera się w drożdżach. Witamina ta ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.

Po piąte!

Zakazane jest połączenie mięsa z czerwonym winem. Składniki, które zawiera czerwone wino ograniczają wchłanianie żelaza, w które bogate jest mięso.

Po szóste!

Połączenie ryby z olejem jest również niezdrowe. Sama ryba jest bogata w kwasy omega-3, natomiast olej w kwasy omega-6. Wzajemne spotkanie tych kwasów ogranicza działanie drugiego.

Po siódme!

Nie wolno łączyć warzyw kapuścianych z rybami. Szczególnie ryby morskie są bogatym źródłem jodu. Związki zawarte np. w kalafiorze, brokułach wiążą jod i ograniczają jego wchłanianie przez nasz organizm.

Ostatnia rada do zapamiętania. Nigdy nie należy łączyć kawy lub herbaty z nabiałem. Oba napoje zawierają kwas szczawiowy, który reaguje z wapniem. Produktem tej reakcji są szczawiany, które najczęściej odkładają się w moczowodach w postaci kamienia.

źródło: http://kobiecewskazowki.pl/…/produkty-ktorych-nigdy…/

I to tyle :)

Oprócz tego, że zawalił nam się dotychczasowy świat wartościowania jedzenia, to wszystko jest OK :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *