Dziś Dzień PIZZY :)

Na cienkim lub grubym spodzie, z wieloma składnikami lub tylko z sosem pomidorowym – pizza daje nam możliwość tworzenia wielu kompozycji smakowych i za to ją kochamy. Zbliżający się Dzień Pizzy to świetna okazja na spotkanie w kuchni z bliskimi i przyjaciółmi! Możemy zamówić ją przez telefon, ale więcej radości da nam przyrządzenie jej samemu. Piekarnik Amica podpowie nam jaką temperaturę wybrać i jaki czas pieczenia ustawić, by była pyszna i idealnie zrumieniona!

Międzynarodowy Dzień Pizzy jest obchodzony 9 lutego na całym świecie. To tradycyjne włoskie danie jest bardzo popularne również w Polsce – lubimy spotykać się w pizzerii, zamawiać je do domu, a także przygotowywać je samemu w domu. Wspólne przyrządzanie pizzy to dobra zabawa zarówno dla dorosłych jak i dzieci, które chętnie układają na placku swoje ulubione składniki.

Na początek należy przygotować ciasto drożdżowe. Potrzebne nam będą trzy szklanki mąki, po jednej łyżeczce cukru i soli, 25 gram drożdży, 6 łyżek oliwy i odrobina wody. Drożdże, cukier i mąkę mieszamy na zaczyn, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ugniecione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, by urosło, np. do piekarnika ustawionego na bardzo niską temperaturę. Piekarnik Amica EB81064A+ INTEGRA posiada szeroki zakres temperatur, który pozwala na ustawienie w środku zaledwie 30°C, w których ciasto drożdżowe idealnie wyrasta. Piekarnik można rozgrzać aż do temperatury 280°C dzięki czemu pizzę wystarczy piec zaledwie kilka minut.

Po około 30 minutach przychodzi czas na uformowanie placka i ułożenie na nim ulubionych składników. Choć na tradycyjną margheritę kładzie się tylko sos pomidorowy, mozzarellę i bazylię, to możliwości komponowania smaków są właściwie nieograniczone. Tak przygotowaną pizzę wystarczy już tylko upiec. Jeśli nie wiemy jaka temperatura i czas pieczenia będą odpowiednie do przygotowania idealnej pizzy, warto zdać się na pomoc piekarnika! Model Amica EB81064A+ INTEGRA posiada 25 gotowych programów, w tym program Pizza. Wystarczy wybrać go na dotykowym ekranie, a urządzenie samo zaproponuje odpowiednie ustawienia. Zapyta nas także, czy wolimy pizzę na cienkim czy na grubym spodzie! W zależności od tego, jaką pizzę lubimy najbardziej możemy również wybrać jedną z 12 funkcji piekarnika i włączyć dodatkowe grzanie z góry (grill), dzięki czemu ser będzie idealnie roztopiony i przypieczony z wierzchu. Piekarniki Amica zapewniają równomierne pieczenie sprawiając, że zarówno spód jak i brzegi placka będą równo upieczone i chrupiące!

Gorąca pizza prosto z piekarnika to idealna propozycja zarówno na obiad jak i kolację! W Dzień Pizzy warto spotkać się w kuchni, by wspólnie przygotować to najsłynniejsze danie na świecie i świętować w gronie rodziny lub przyjaciół.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *