Jedzenie ma znaczenie! Dieta, która wspomaga organizm w depresji

Przez wiele lat uważano, że depresja jest problemem czysto psychologicznym. Obecnie wiemy, że tak nie jest. W rzeczywistości nasza codzienna dieta może nasilać objawy choroby lub wręcz przeciwnie – łagodzić je. Chociaż nie wystarczy, by zwalczyć depresję, zrównoważona dieta może być pomocna w leczeniu depresji. Czy wiesz, które produkty spożywcze są najskuteczniejsze w walce z depresją?

Dieta, która wspomaga organizm w depresji

Oferty Pracy Wronki

Dlaczego spożywanie cukru ma wpływ na depresję?

Funkcjonowanie naszych mózgów zależy od dostaw glukozy, nic więc dziwnego, że ilość spożywanego przez nas cukru ma związek z agresywnym zachowaniem, lękiem i depresją. Stwierdzono, że osoby cierpiące na depresję są szczególnie podatne na wahania poziomu glukozy we krwi.

Kiedy spożywamy pokarmy zawierające zbyt dużo cukru lub węglowodanów prostych, niemal natychmiast dochodzi do skoku glukozy. Aby zrównoważyć tę nadmierną ilość glukozy, nasz organizm uruchamia reakcję hormonalną, której celem jest obniżenie poziomu glukozy we krwi. W rezultacie, gdy poziom glukozy spada, mogą wystąpić takie objawy, jak zmęczenie, drażliwość, dezorientacja, smutek, brak motywacji, problemy z koncentracją i pamięcią – jeśli dotyka cię ten problem koniecznie sprawdź leki na pamięć i koncentrację.

Dlaczego spożywanie cukru ma wpływ na depresję?

Jakie pokarmy mogą wywoływać lub pogarszać depresję?

W kilku badaniach wykazano, że pokarmy bogate w cukier rafinowany i węglowodany proste, takie jak ciastka, makaron, biały ryż i napoje gazowane, zwiększają ryzyko depresji. Jednak aby zapobiegać depresji i pokonać ją, należy unikać nie tylko pokarmów zawierających cukier rafinowany i węglowodany proste. W ostatnich latach gluten, który często występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie, również stał się przedmiotem badań. Należy zauważyć, że wyniki badań nie są jeszcze jednoznaczne, ale w niewielkim badaniu przeprowadzonym na 22 osobach w ciągu 3 dni stwierdzono, że 90% osób, które stosowały dietę bogatą w gluten, zgłaszało nasilenie objawów depresji. Dlaczego? Jedna z hipotez wyjaśniających wskazuje na fakt, że zbyt duża ilość glutenu obniża poziom serotoniny, co może prowadzić do depresji. Inna hipoteza sugeruje, że gluten może wpływać na mikrobiotę jelitową, powodując zmiany nastroju, które mogą prowadzić do depresji. Wiadomo również, że niektóre dodatki do żywności wpływają na nasz nastrój i mogą przyczyniać się do powstawania problemów takich jak depresja. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych dodatków jest aspartam, bezkaloryczna substancja słodząca stosowana w wielu napojach, zwłaszcza w wersjach „light”.

Żywność, która pomaga zwalczać depresję:

Pokarmy bogate w tryptofan

Tryptofan jest aminokwasem, który wpływa na nastrój poprzez stymulowanie produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika wywołującego przyjemne uczucie spokoju, odprężenia i dobrego samopoczucia. Ponadto zmniejsza uczucie głodu, co jest bardzo ważne, ponieważ osoby ze skłonnością do depresji często odczuwają silną potrzebę spożywania słodkich pokarmów. Indyk, kurczak, mleko, ser i jajka to pokarmy, które zawierają najwięcej tryptofanu. Owoce zawierające najwięcej tryptofanu to: banany, ananasy, awokado i śliwki.

Pokarmy bogate w kwas foliowy

Liczne badania prowadzone od lat 40. ubiegłego wieku, kiedy to odkryto tę witaminę, wskazują na związek między kwasem foliowym a depresją. W rzeczywistości u osób cierpiących na depresję stwierdzono niedobór tej witaminy. Dlatego zaleca się włączenie do diety takich pokarmów, jak wątroba drobiowa lub wołowa, orzeszki ziemne, zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i boćwina, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.

szpinak

Pokarmy bogate w magnez

Brak magnezu powoduje problemy z koncentracją uwagi, kłopoty z pamięcią i zmęczenie. W rzeczywistości jest on niezbędnym minerałem dla naszego układu nerwowego, a jego niedobór prowadzi do nadwrażliwości na stres. Ponadto wiadomo, że w wielu przypadkach objawy depresji można złagodzić, stosując suplementy magnezu. Magnez można jednak znaleźć również w takich produktach, jak ciemna czekolada, skorupiaki, produkty mleczne, pełne ziarna, nasiona słonecznika, migdały, soja, tofu, banany i boćwina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *