Leśna na uniwersytecie

W piątek 25 listopada grupa uczniów z klas Icd, IIed i IIIed uczestniczyła w warsztatach z eksperymentu chemicznego na wydziale chemii UAM

Panowie doktorzy, Piotr Jagodziński i Robert Wolski, przeprowadzili kilka bardzo widowiskowych doświadczeń oraz omówili wszystkie procesy zachodzące podczas przebiegu eksperymentów.

Dietetyk Wronki

W pierwszym doświadczeniu panowie sprawdzali jak temperatura wpływa na szybkość reakcji chemicznej. Udało im się potwierdzić regułę van’t Hoffa, która głosi, że podniesienie temperatury o 10°C powoduje 2-4 krotne przyspieszenie reakcji chemicznej.

W drugim doświadczeniu prowadzący sprawdzali właściwości fizyczne i chemiczne triazotanu (V) celulozy. Uczniowie mieli okazję się przekonać że triazotan (V) celulozy spala się bardzo gwałtownie, a zwykłe jego ogrzewanie powoduje nie zły wybuch!

W końcu przyszedł czas na zabawę ciekłym azotem. Uczniowie mogli dotknąć naczynia z ciekłym azotem, by przekonać się, że jest on naprawdę zimny. Najpierw panowie zamienili elastyczną piłkę w twardą kulę, później do małego pojemnika Dewara włożyli kilkanaście balonów, a na końcu reszta ciekłego azotu została wylana na podłogę powodując piękne zjawisko mgły.

W kolejnym doświadczeniu prowadzący otrzymali ester, którego opary paliły się pięknym zielonym płomieniem.

W następnym doświadczeniu prowadzący sprawdzali właściwości utleniające chloranu (V) potasu. Rolę główną w tym doświadczeniu odegrał żelkowy miś, który wrzucony do rozpuszczonego chloranu (V) potasu uległ gwałtownemu utlenianiu rycząc przy tym przeraźliwie.

W ostatnim doświadczeniu prowadzący badali właściwości fizyczne i chemiczne wodoru. Uczniowie mieli okazję przekonać się na własne oczy i uszy, że mieszanina wodoru z powietrzem jest substancją mooocno wybuchową!

Agencja Reklamowa Wronki

J. Wachowiak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *