20 maja – Światowy Dzień Pszczół

Jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, ogórki, pomidory, truskawki, brzoskwinie, cytryny, borówki, agrest, porzeczki, papryki, wiśnie, groszek, bakłażany, a nawet bawełna. Pszczołom zawdzięczamy nie tylko miód. Zawdzięczamy im znacznie więcej. I warto wiedzieć, że nie są jedynymi owadami, które zapylają nasze uprawy – czytamy na Fb Lasów Państwowych

Dietetyk Wronki
Każdy może zrobić dla pszczół coś pożytecznego.
🐝 nie wypalaj łąk na wiosnę! ogień bezpowrotnie niszczy wszystkie organizmy, które znajdują na wypalanej przestrzeni!
🐝 załóż łąkę kwietną – nie tylko pomoże owadom, ale i zatrzyma wodę i będzie cieszyć oczy 🙂
🐝 jabłonie, głogi, lipy, lawenda, koniczyna, mięta… sadź drzewa, krzewy i kwiaty, które kwitną w różnych terminach, aby zapewnić zapylaczom, jak najwięcej i jak najdłużej pożytku
🐝 używaj bezpiecznych środków ochrony roślin i stosuj je w porach bezpiecznych dla zapylaczy
🐝 zbuduj hotel dla owadów albo domek dla murarek,
🐝 zadbaj o poidełko z wodą przystosowane dla owadów (do pojemniczka możesz na wierzch wysypać keramzyt, na którym owady mogą usiąść)
Kwitną obecnie wokół Was jakieś kwiaty?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *