20 maja – Światowy Dzień Pszczół
|Jabłka, gruszki, czereśnie, śliwki, ogórki, pomidory, truskawki, brzoskwinie, cytryny, borówki, agrest, porzeczki, papryki, wiśnie, groszek, bakłażany, a nawet bawełna. Pszczołom zawdzięczamy nie tylko miód. Zawdzięczamy im znacznie więcej. I warto wiedzieć, że nie są jedynymi owadami, które zapylają nasze uprawy – czytamy na Fb Lasów Państwowych
Każdy może zrobić dla pszczół coś pożytecznego.nie wypalaj łąk na wiosnę! ogień bezpowrotnie niszczy wszystkie organizmy, które znajdują na wypalanej przestrzeni!załóż łąkę kwietną – nie tylko pomoże owadom, ale i zatrzyma wodę i będzie cieszyć oczyjabłonie, głogi, lipy, lawenda, koniczyna, mięta… sadź drzewa, krzewy i kwiaty, które kwitną w różnych terminach, aby zapewnić zapylaczom, jak najwięcej i jak najdłużej pożytkuużywaj bezpiecznych środków ochrony roślin i stosuj je w porach bezpiecznych dla zapylaczyzbuduj hotel dla owadów albo domek dla murarek,zadbaj o poidełko z wodą przystosowane dla owadów (do pojemniczka możesz na wierzch wysypać keramzyt, na którym owady mogą usiąść)Kwitną obecnie wokół Was jakieś kwiaty?
Pamiętajmy o tym!