Cztery wybitne przepisy na śledzie w świątecznej odsłonie – tego musisz spróbować!

Śledzie to smaczne oraz zdrowe ryby spożywane przez cały rok. Najczęściej marynujemy je w oleju oraz occie z dodatkiem surowej lub parzonej cebuli. W niektórych rejonach Polski popularne są śledzie małosolne jako przepyszny dodatek do obiadu. Podajemy je z gotowanymi ziemniakami, śmietaną oraz ogórkiem kiszonym. Do śmietany możemy wkroić cebulkę oraz odrobinę jabłka. Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy ze śledzi przygotowujemy wykwintne potrawy. Oto najciekawsze z nich!

Cztery wybitne przepisy na śledzie w świątecznej odsłonie – tego musisz spróbować!

Oferty Pracy Wronki

Szuba, czyli przepyszna sałatka warstwowa ze śledzi z czerwonymi buraczkami

Szuba to przepyszna sałatka warstwowa ze śledzi, ziemniaków, czerwonych buraczków, ogórków w occie oraz jajek. Do wykonania tej sałatki będziemy potrzebowali majonez. Możemy wykonać go samodzielnie. Potrzebny będzie nam do tego blender, wąskie i wysokie naczynie, żółtko oraz olej. Składniki na sałatkę kroimy oraz układamy warstwami. Sałatka warstwowa przepięknie prezentuje się w wysokiej szklanej misie. Nie może w niej zabraknąć 1-2 warstw majonezu oraz przypraw tj. pieprz oraz sól. Możemy się spotkać z nazwą śledzie pod pierzynką.

Szuba

Śledzie po kaszubsku – w sosie pomidorowym z duszoną cebulką

Śledzie po kaszubsku mają łagodny, pomidorowy smak. Należy przygotować je kilka dni wcześniejPromocja na śledzie to świetna okazja, aby kupić ich więcej. Będą się one nadawały do spożycia na Sylwestra. Możemy je także sprezentować naszym gościom. Mały słoiczek będzie świetną przekąską po powrocie do domu. Śledzie małosolne należy namoczyć uprzednio w mleku. Im dłużej będziemy je moczyć, tym mniej intensywny będzie ich smak. Cebulkę kroimy w piórka i dusimy na oleju. Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy, ocet oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu). Sos pomidorowy dusimy kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie śledzie układamy w słoiczku na przemian ze schłodzonym sosem pomidorowym.

Śledzie po żydowsku z piernikiem – idealne na Święta Bożego Narodzenia

Sałatka ze śledzi z piernikiem to przysmak kuchni żydowskiej. Zaskoczą nas świąteczne dodatki, które większość z nas kojarzy z deserem, a nie z daniem wytrawnym. Śledzie po żydowsku są niezwykle aromatyczne. W skład sałatki wchodzą matiasy, piernik, rodzynki oraz orzechy. Jest to niezwykle odważne połączenie. Może wprowadzić naszych gości w zdumienie. Osoby lubiące oryginalne smaki z pewnością nie będą potrafiły oprzeć się tej sałatce. Składniki należy połączyć i wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek, octu winnego, miodu oraz czarnego pieprzu. Możemy dodać świeże zioła, np. pietruszkę lub kolendrę.

Śledzie po żydowsku z piernikiem

Klasyczny przepis na śledzie w galarecie

Śledzie w galarecie to klasyk, którego nie może zabraknąć na naszym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Atutem tego dania są proste składniki. Możemy je podać osobom cierpiącym na różnorakie alergie. Sprawdzą się one w przypadku osób będących na diecie niskowęglowodanowej, wysokobiałkowej oraz ograniczających spożycie cukru. Śledzie wystarczy zalać bulionem z dodatkiem żelatyny. Aby danie ze śledzi ładnie się prezentowało, oprócz śledzi do galarety możemy dodać gotowane jajka, groszek oraz marchewkę. Śledzie możemy podawać polane octem lub sokiem z cytryny. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie tych składników do bulionu z żelatyną.

Jak widać, te tanie i smaczne ryby możemy zjeść pod różną postacią. Sałatki ze śledzi będą prezentowały się wyśmienicie na świątecznym stole.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *