Oświadczenie Zarządu Spółek Wodnych Wronki

Nikt nie ma prawa oskarżać nas o złą wolę czy niedopełnienie obowiązków – piszą w swoim liście do Rady MiG we Wronkach przedstawiciele Zarządu Wronieckich Spółek Wodnych, protestując przeciwko temu, co się dzieje. A dzieje się wiele

ALEKSANDER CHOJAN – pierwszy z prawej na sesji 28 lutego

Oferty Pracy Wronki

Nie możemy zrozumieć, skąd tyle niechęci i agresji ze strony burmistrza Wieczora w stosunku do Gminnych Spółek Wodnych Wronki – czytamy w liście do rady i burmistrza. Ponieważ list do Rady nie został radnym przedstawiony przez przewodniczącego Sławomira Śniegowskiego na sesji, postanowili go upublicznić. Nie czują się winni tego, co się wokół nich dzieje. A że dzieje się źle, widać było już na komisjach połączonych i sesjach, o czym sami mogą się przekonać oglądając filmy, które dla Państwa przygotowałam. Wnioski proszę wyciągnąć sobie samodzielnie. A oto oświadczenie GSW Wronki:

Oświadczenie

Na sesji Rady Miasta i Gminy w dniu 28.02.2017r w sali WOK-u we Wronkach, w punkcie obrad: zapytania i wolne głosy, burmistrz Wieczór; najpierw zapewnił wszystkich, że on zobowiązał się do powstania projektu koncepcji odwodnienia Stróżek i uregulowania stosunków wodnych w zlewni rowu W–15 na terenie gminy Wronki. Następnie zwrócił się do Pani Sołtys Stróżek z zapytaniem: Kto rozsiewa nieprawdziwe informacje, że ta koncepcja nie rozwiąże problemów np. odwodnienia Stróżek?”.

Po odpowiedzi Pani Sołtys, w której nie padły konkretne nazwiska, nieusatysfakcjonowany burmistrz zaatakował i oskarżył Zarząd Gminnej Spółki Wodnej Wronki o torpedowanie budowy obwodnicy oraz rozpowszechnianie plotek, że „obwodnica zostanie wybudowana, a Stróżki będą pozostawione same sobie”.

Otóż oświadczamy z całą mocą, że burmistrz Wieczór, w okresie przeznaczonym na konsultacje społeczne w sprawie projektu koncepcji budowy obwodnicy Wronek, nie pomyślał o skonsultowaniu tego projektu ze Spółką Wodną, nie pomyślał również o zabezpieczeniu terenów Stróżek przed zalaniem przez wody opadowe i roztopowe.

O Spółce Wodnej przypomniano sobie dopiero, gdy potrzebne było uzyskanie decyzji środowiskowej.

Przebieg postępowania z udziałem GSW w sprawie obwodnicy Wronek był następujący:

1. Do GSW Wronki wpłynęło pismo z dnia 05.09.2014r z Biura Projektowego „UNIPLAN” Spółka z o. o. w Poznaniu z prośbą o zaopiniowanie Opracowania projektu koncepcyjnego budowy obwodnicy Wronek w ciągu drogi wojewódzkiej nr 182 wraz z uzyskaniem decyzji środowiskowej.”

W pisemnej odpowiedzi z dnia 14.11.2014r wyraziliśmy troskę o urządzenia melioracyjne i poprosiliśmy o spotkanie, w celu opracowania szczegółów z udziałem przedstawicieli miejscowości, przez które ma być budowana obwodnica, ponieważ taka inwestycja była dla Nas zupełną nowością.

Biuro Projektowe „UNIPLAN” zignorowało naszą prośbę o spotkanie. Pismo pozostało bez echa, gdy był jeszcze czas na konsultacje.

1. Z Biura Projektowego wpłynęło drugie pismo z dnia 21.02.2015r, tym razem z prośbą o zatwierdzenie projektu koncepcyjnego budowy obwodnicy Wronek w ciągu drogi wojewódzkiej nr 182 i przepływów ilościowych wód opadowych i roztopowych do istniejących rowów melioracyjnych”.

Zanim udzieliliśmy pisemnej odpowiedzi, poinformowaliśmy drogą telefoniczną Biuro Projektowe „UNIPLAN” o zagrożeniu zalania miejscowości Stróżki przez spływające wody opadowe z okolicznych miejscowości i próbowaliśmy wynegocjować dodatkowe rozwiązania w projekcie, mające wspomóc odwodnić Stróżki, czego świadkiem był burmistrz Dorna. Rozmowy nie przyniosły żadnych rezultatów.

Wobec postawy Biura Projektowego „UNIPLAN” oraz braku zainteresowania tym tematem władz Miasta i Gminy, Zarząd GSW w piśmie z dnia 10.04.2015r postanowił:

• Nie wydać zgody na odbiór wód opadowych do istniejących rowów melioracyjnych uzasadniając między innymi: Brak zgody na odbiór wód do istniejących rowów nie jest przejawem Naszej złej woli, lecz przedstawia stan faktyczny spływu wód opadowych przez obszary zagrożone ze znajdującymi się tam zakładami „AMICA” i „SAMSUNG”, dla których ma być wybudowana projektowana obwodnica”.

• Nie wydać zgody na budowę projektowanego pierwszego odcinka obwodnicy od 0+000 do 3+000km (od ronda w Starym Mieście do ronda w Marianowie) uzasadniając między innymi:

GSW Wronki stoi na straży interesów rolników produkcyjnych, którzy utrzymują siebie i swoje rodziny z produkcji rolnej.

Nie znajdujemy konkretnego uzasadnienia do realizacji budowy odcinka obwodnicy Wronek pomiędzy projektowanymi rondami od Starego Miasta do Marianowa.

Bezpowrotnie zostaną utracone żyzne grunty klasy III i II, które zgodnie z polskim prawem mają plonować [urodzajnych ziem nie da się ani dosiać, ani dosadzić więc trzeba je chronić], nie wolno ich zabudować budownictwem mieszkaniowym, ale na podstawie „spec ustawy” projektuje się wybudować niepotrzebną drogę, a w konsekwencji pozbawić na zawsze użytkowników tych gruntów źródła utrzymania, przez co zrujnowanych zostanie kilkadziesiąt gospodarstw rolnych”.

Do takiego stanowiska uprawnia Nas Statut Spółki, który w rozdziale II, §4 brzmi:

Celem spółki jest:

1. Wykonanie , utrzymanie i eksploatacja urządzeń wodnych.

2. Prowadzenie racjonalnej gospodarki na terenie jej działania.

3. Propagowanie prawidłowego wykorzystania gruntów zmeliorowanych.

4. Udzielenie członkom pomocy w sprawach związanych z melioracjami i gospodarką wodną.”

• Ponownie poprosić o spotkanie celem omówienia szczegółów i udzielenia odpowiedzi na rodzące się pytania i wątpliwości.

Tym razem postanowiono nas posłuchać. Do spotkania w trybie pilnym doszło w gabinecie burmistrza MiG Wronki z udziałem przedstawicieli: Biura Projektowego „UNIPLAN”, UMiG na czele z burmistrzem Dorną i Zarządu GSW.

Po przedstawieniu przez nas argumentów i po burzliwej dyskusji, projektanci zgodzili się z naszą argumentacją i stwierdzili, że konieczne jest spotkanie z inwestorem – Wielkopolskim Zarządem Dróg Wojewódzkich.

Kolejne spotkanie odbyło się ponownie w gabinecie burmistrza MiG Wronki, tym razem już z burmistrzem Wieczorem, z dyrektorem WZDW w Poznaniu, przedstawicielami Biura Projektowego „UNIPLAN” i przedstawicielami GSW Wronki. Na tym spotkaniu:

• Burmistrz Wieczór został niejako przymuszony przez przedstawicieli Biura Projektowego „UNIPLAN” do podjęcia prac w celu uregulowania odwodnienia w zlewni rowu W-15 i jego dopływach.

• Przed dyrektorem WZDW, i zarządem GSW, burmistrz Wieczór zobowiązał się do podjęcia kroków mających poprawić jakość odwodnienia na terenie Stróżek jeszcze przed rozpoczęciem budowy obwodnicy.

1. Po takiej deklaracji burmistrza, aby procedura mogła toczyć się dalej, do czasu powstania koncepcji odwodnienia Stróżek, pismem z dnia 18.06.2015r, udzieliliśmy warunkowej zgody na przyjęcie ilościowe wód opadowych i roztopowych do rowu W–15, zaproponowane przez Biuro Projektowe „UNIPLAN”.

2. W następstwie naszych działań, Urząd Miasta i Gminy Wronki, zlecił w postępowaniu przetargowym Firmie ŚRODOWISKO” Bartłomiej Szendoł z Bielska Białej, „Uregulowanie stosunków wodnych w zlewni rowu melioracyjnego W-15 na terenie gminy Wronki”.

3. W dniu 2.07.2015r Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Poznaniu wydał Obwieszczenie, w którym podał do publicznej wiadomości informację o wszczęciu postępowania i przystąpieniu do przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko dla przedsięwzięcia polegającego na budowie obwodnicy Wronek w ciągu drogi nr 182 i 184, informując w punkcie 1, że: Każdy ma prawo do składania uwag i wniosków w przedmiotowej sprawie, w terminie 21 dni tj. od 8.07.2015 do 28.07.2015 włącznie.”

Z inicjatywy mieszkańców – członków Spółki Wodnej wsi: Starego Miasta, Nowej Wsi i Marianowa w dniu 15.07.2015r w świetlicy w Starym Mieście odbyło się zebranie, na którym jednogłośnie odrzucono lokalizację budowy odcinka obwodnicy od ronda w Starym Mieście do ronda w Marianowie (od 0+000 do 3+000km).

Następstwem tego zebrania było wysłanie do RDOŚ w Poznaniu pisma z dnia 17.07.2015r, w którym zostały zawarte wnioski i uwagi do przedsięwzięcia budowy obwodnicy Wronek.

Pokłosiem w/w pisma było zawezwanie Zarządu GSW do gabinetu burmistrza, gdzie burmistrz Wieczór wezwał nas do odwołania treści tego pisma, czego nie uczyniliśmy.

Podczas rozmów ustaliliśmy; zwołanie drugiego zebrania mieszkańców w dniu 10.08.2015r w świetlicy w Starym Mieście, mającego na celu przekonanie mieszkańców do złagodzenia stanowiska.

Zebrani dali się przekonać i zwolnili sekretarza GSW z dalszego ich reprezentowania.

Na tym zarząd GSW zakończył kroki postępowania i decyzja RDOŚ o budowie obwodnicy Wronek zapadła.

Teraz burmistrz Wieczór mieni się „ojcem” sukcesu, a członków Spółki Wodnej nazywa: „…im bliżej będziemy tej obwodnicy tym bardziej takie robactwo będzie z ziemi wychodzić…”. Użył jeszcze więcej obraźliwych określeń, których nie będziemy przytaczać, a które można odtworzyć z nagrania.

Nie możemy zrozumieć, skąd tyle niechęci i agresji ze strony burmistrza Wieczora w stosunku do Gminnych Spółek Wodnych Wronki.

Do dnia 15.03.2017r opracowanie odwodnienia Stróżek nie zostało nam udostępnione, ani przez Firmę ŚRODOWISKO”, ani przez UMiG Wronki, nie zostało też opublikowane mieszkańcom gminy.

W ostatnim okresie, w wyniku częstych opadów, poziom wód gruntowych niebezpiecznie rośnie. Stąd uzasadnione obawy mieszkańców Stróżek o bezpieczeństwo ich domostw wyrażane na zebraniu sprawozdawczym Spółki Wodnej.

Jesteśmy rodowitymi mieszkańcami tej gminy i doskonale „czujemy” co jest dla naszej gminy dobre, a co lepsze. Treści naszych pism nie mają znamion totalnego veta dla budowy obwodnicy Wronek, lecz miały uzmysłowić ludziom siedzącym za biurkami w Poznaniu, z jakimi problemami w gminie Wronki przyjdzie się borykać po wybudowaniu obwodnicy. Wyrażaliśmy w nich troskę nie tylko o własność i byt rolników, ale również o bezpieczeństwo mieszkańców Stróżek, zakładów pracy, a także o wygodny i bezpieczny do nich dojazd.

Nikt nie ma prawa oskarżać nas o złą wolę, czy niedopełnienie obowiązków.

Burmistrz Wieczór nie musiał przekonywać Spółkę Wodną co do słuszności budowy obwodnicy Wronek na odcinku pomiędzy Marianowem, a Smolnicą.

To zarządowi Spółki Wodnej udało się sprowokować burmistrza do podjęcia kroków w celu zabezpieczenia Stróżek przed zalaniem. Wskazaliśmy i pośrednio pomogliśmy rozwiązać jeden z palących problemów gminy.

Jesteśmy dumni z tego, że przy okazji budowy obwodnicy Wronek, udało nam się doprowadzić do powstania opracowania odwodnienia Stróżek oraz, jak na razie, do uratowania części najlepszych gruntów w gminie.

Cele zostały w pełni osiągnięte. Czy zostaną docenione?

Oświadczenie to wydajemy dla rzetelnego wyjaśnienia sprawy oraz ucięcia manipulacji faktami, co do roli Spółki Wodnej, na etapie przygotowań projektu koncepcyjnego budowy obwodnicy Wronek.

Zarząd Gminnych Spółek Wodnych
Wronki