Nowa hala we wronieckiej Amice otwarta

9 czerwca (w Dniu Przyjaciela) we wronieckiej AMICE otwarto kolejną halę – tym razem – tłoczni. Podczas uroczystego otwarcia głos zabrali: Jacek Rutkowski, prezes zarządu Amica Wronki S.A.; Marcin Bilik, pierwszy wiceprezes ds. operacyjnych; Tomasz Machaj, Dyrektor ds. Inwestycji; Maciej Grzempowski, prezes zarządu firmy wykonawczej Steel Buliding; Józef Kwaśniewicz, starosta Powiatu Szamotulskiego oraz Mirosław Wieczór, burmistrz Miasta i Gminy Wronki.

S2300283

Dietetyk Wronki

Fabryka Kuchni Amica S.A zyskała nową tłocznię. Nowa inwestycja ma kluczowe znaczenie nie tylko dla samej Fabryki, ale przede wszystkim dla mieszkańców Wronek i całego powiatu szamotulskiego.

Prezes Jacek Rutkowski w czasie otwarcia
Prezes Jacek Rutkowski w czasie otwarcia

Nowo otwarta tłocznia to kolejny obiekt wybudowany przez Amica S.A, w którym pracę znalazło szereg mieszkańców gminy oraz powiatu szamotulskiego. Otwarcie tłoczni to także szansa na rozwój dla lokalnych firm zatrudnionych w charakterze wykonawców i podwykonawców.

Tłocznia to jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce spełnia bowiem najwyższe normy z zakresu bezpieczeństwa i ekologii. Obiekt ten może pochwalić się bardzo niską emisją hałasu, co jest niezwykle istotne zarówno dla pracowników jak i okolicznych mieszkańców. W tłoczni zastosowano także energooszczędne rozwiązania z zakresu oświetlenia i ogrzewania, dzięki czemu jest ona przyjazna dla środowiska.

Pierwszy wiceprezes ds. operacyjnych - Marcin Bilik w czasie otawrcia
Pierwszy wiceprezes ds. operacyjnych – Marcin Bilik w czasie otwarcia

Otwarcie Nowej tłoczni wiąże się z ciągłym wzrostem popytu na produkty marki Amica. Od 2011 nieustannie zwiększamy nasze moce produkcyjne, aby pozostać liderem rynku i jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce. Nasz cel to osiągnięcie zdolności produkcyjnej wynoszącej 2,3 mln sztuk rocznie – powiedział Marcin Bilik, wiceprezes Amica S.A ds. Operacyjnych.

Amica S.A to lider rynku AGD w Polsce. Według tegorocznego raportu Brand Asset Valuator przygotowanego przez Millward Brown i agencję Young&Rubicom, Amica S.A jest jedną z najsilniejszych i najlepiej rozpoznawalnych marek w naszym kraju.

FOTO i VIDEO: Szwarc Gapa

OTO FILM:

Agencja Reklamowa Wronki

 

AMICA od kuchni :)

Nadążyć za zbytem

Kompleks budynków wzniesionych od południowej strony Fabryki Kuchni jest kolejnym etapem „Rozbudowy mocy produkcyjnych Fabryki Kuchni”. Największym obiektem pobudowanym w ramach inwestycji jest hala tłoczni, o powierzchni 2,5 tys. m2.

W pierwszej kolejności oddano do użytku trzy mniejsze obiekty – w tym nową strażnicę OSP Amica. Kolejnym był budynek warsztatowo-administracyjny dla fabryki kuchni, który składa się z trzech poziomów, każdy po 500 m2. Parter zajęły służby utrzymania ruchu – warsztat hydrauliczny, warsztat elektryczny oraz zajezdnia i warsztat naprawczy wózków widłowych. Na pierwszym piętrze znalazł się dział projektowania i konstruowania narzędzi, a także dział administracyjny fabryki, z gabinetem dyrektora Andrzeja Okrasy. Część pomieszczeń na najwyższej kondygnacji zajął dział kontroli jakości, ale pozostawiono jeszcze wolną powierzchnię – z myślą o dalszym rozwoju firmy. Trzeci obiekt to budynek warsztatowo-socjalny – z warsztatem mechanicznym na parterze oraz magazynami i zapleczem socjalnym służb utrzymania ruchu na piętrze.

Prasa gigant

Głównym powodem zaplanowanej w 2014r. rozbudowy była konieczność zwiększenia powierzchni Wydziału Tłoczni. – Wydział ten stawał się ostatnio naszym „wąskim gardłem”mówi Tomasz Machaj, dyrektor ds. Inwestycji i Utrzymania Ruchu w Amica Wronki S.A.Fabryka miała kiedyś zdolności produkcyjne na poziomie 2 tys. sztuk dziennie, dzisiaj trzykrotnie większe – czyli nawet 1,5 mln produktów w skali roku, a przypomnę, że w perspektywie dwóch najbliższych lat planujemy osiągnąć zdolność produkcyjną 7 tys. sztuk dziennie, czyli ponad 1,7 mln. sztuk rocznie. Wszystko to oczywiście dzięki pracy naszych działów marketingu, sprzedaży, pozyskujących nowe rynki zbytu. W ślad za ich dużym wysiłkiem my wszyscy czyli Fabryka Kuchni, Dział Technologii, Dział R&D, Kontroli jakości oraz Utrzymania Ruchu i Inwestycji staramy się nadążyć za potrzebami rynków .

Nowa hala tłoczni ma powierzchnię około 2,5 tys. m2. Instalowane są w niej nowe prasy – trzy hydrauliczne (jedna o nacisku 600 i dwie o nacisku po 300 ton) i trzy mechaniczne. Zostanie tu również przeniesiona część pras z dotychczasowego obszaru Wydziału Tłoczni dzięki czemu uzyskamy powierzchnie pod dalszy rozwój technologiczny i nowe technologie które umożliwią nam produkcję na planowaną skalę, jak również umożliwią produkować nowe typy wyrobów

Nowocześnie i bezpiecznie

– Jest to obiekt, w którym wykorzystujemy wszelkie dostępne nowinki techniczne zwiększające energooszczędność i komfort pracy. To nie tylko oświetlenie ledowe, które stało się już naszym standardem, ale także mniejszy hałas, lepsze odpylenie i wentylacjaopowiada T. Machaj.

– Nowa hala ma pełne zabezpieczenie przeciwpożarowe – potwierdza Tadeusz Gorzkowski, kierownik ds. bhp i ppoż. – Jest cały system sygnalizacji, doprowadzony do naszej portierni, do punktu gdzie trafiać będą wszystkie informacje na temat zagrożeń czy zarzewia pożaru. Drogi ewakuacyjne są podświetlane – ewakuujący się ludzie nie będą mieli problemów z orientacją.

T. Gorzkowski stwierdza, że choć dzisiaj niemal każde rozwiązanie można wdrożyć także w wysłużonym obiekcie, to jednak budowa nowej hali sprzyjała innowacjom z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. – W starych halach napotykalibyśmy na wiele przeszkód, a w obiekcie wznoszonym od podstaw, jest to prostsze. To tak jak z każdą instalacją – zupełnie inaczej jest w starym budownictwie, a prościej w domu, który od razu budowany jest z danym systemem. Efekt jest taki, że ryzyka są zminimalizowane i wypełniamy wszelkie normy. Zgodnie z dzisiejszymi przepisami, a także z tym, co sami sobie narzucamy od strony bhp, w halach tak zorganizowanych i wyposażonych jak kilkanaście lat temu nie podjęlibyśmy dziś pracy. A w zakresie bezpieczeństwa pożarowego – przepaść jest jeszcze większa.

Budują także miejscowi

Ważnym aspektem inwestycji było także to, że po raz kolejny Amica zrezygnowała z tak zwanego generalnego wykonawcy, a jednocześnie skorzystała z usług firm lokalnych.

– Wiele prac zlecamy firmom z Wronek i okolic, gwarantującym nam, jak się okazuje, wysoką jakość i relatywnie optymalne warunki finansowe. Dzięki temu przy naszych inwestycjach pracują miejscowi, a pieniądze zostają na lokalnym rynku – nie kryje satysfakcji z takiego prowadzenia rozbudowy fabryki Dyrektor Tomasz Machaj.

Od maja pełną parą

Rozbudowa mocy produkcyjnych fabryki kuchni to projekt, którego pierwszym etapem była budowa, od września 2014 do kwietnia 2015 roku, jednej z najnowocześniejszych hal produkcyjnych w Polsce, z ośmioma nowoczesnymi liniami montażowymi. Z kolei kompleks oddawany obecnie do użytku Amica Wronki S.A. zaczęła budować w lipcu ubiegłego roku – wcześniej dokonano rozbiórki infrastruktury dotychczas zajmującej ten teren. Część obiektów, głównie pomieszczenia administracyjne, została oddana do eksploatacji w styczniu 2016 roku, a część technologiczna ma tętnić pracą od końca maja 2016 roku. Dzięki projektowi rozbudowy, pracę w Amice znalazło już ponad 50 osób.

Na podstawie Amica od kuchni – m.f.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *